ACTA, piráti a digitální věk aneb digitální znamená kopírovat

7. 02. 2012 7:33:33
Dlouze jsem přemýšlel proč evidentně starší zastánci kopírovacího monopolu nejsou schopni efektivně s mladými zástupci zastánců svobodného internetu. A to samé i naopak. Cíleně zmiňuji i ty věkové rozdíly, jelikož mladá generace je dnes jednoznačně digitální a tím jsem přišel na pravděpodobně zásadní důvod vzájemného nepochopení.

Začnu mailem od zákazníka tvůrci webu, který byl umístěn jakožto zábavný: "Dobrý den, v příloze je ta fotografie. Až jí zpracujete na web, tak mi jí prosím zašlete zpátky, jelikož to je moje jediná kopie." A opravdu každému, kdo s počítači pracuje takový přístup přijde velmi zábavný, jelikož je jednoznačně z hlediska počítačů nelogický. Ale dává jasný smysl pro každého přemýšlejícího analogově.

Ukažme si to celé na životě právě té jedné digitální fotografie. Fotograf má digitální fotoaparát a něco vyfotí. Po zmáčknutí spouště se dopadající světlo na čidla ve fotoaparátu převede na digitální signál, který je složen na výslednou fotografii uloženou na vnitřní paměti fotoaparátu u těch čidel. Následně je zkopírována na paměťovou kartu a ten jediný v podstatě originál smazán. Takže v podstatě ten jediný originál je smazán řádově v desetinách vteřiny od vytvoření fotografie a všechno dál už jsem jenom další a další kopie.

Fotograf tedy vezme fotoaparát domů a fotku si zkopíruje do počítače. Kde si jí třeba zkopíruje podruhé, aby měl ještě zálohu. Pokud si fotku nechá zobrazit na monitor, tak se uvnitř v počítači opět musí zkopírovat na grafickou kartu. Zrychleme to a zkopíruje tedy tu fotku někam na webový server, aby se s ní mohl pochlubit na svých webových stránkách. Velmi pravděpodobně bude ze serveru zkopírována opět na nějakou zálohu pro případ havárie toho serveru.

Dostáváme se tedy konečně k obyčejnému uživateli, který se na tu fotku na webu podívá. Je tedy na serveru zkopírována a poslána po síti, což v podstatě taky znamená zkopírována na každém aktivním prvku po cestě. Dorazí kopie do počítače, kde je rozkopírována do paměti, na grafickou kartu na zobrazení a na disk pro uložení do dočasných souborů, kde zůstane delší dobu. A v dočasných souborech jí případně někdo může najít a nevysvětlíte úředníkovi, že jste si tu kopii na počítači nevytvořili Vy, ale automaticky Váš internetový prohlížeč. Ale pointou je, že se jedná o mnohanásobnou kopii, ale u Vás na počítači vypadá stále úplně stejně jako ten originál ve fotoaparátu, který existoval pouze desetiny vteřiny. To je v případě analagové fotografie něco nepředstavitelného.

Takže kde tedy jsme v současné době? Digitální generace kopíruje a vidí počítač, jak kopíruje a kopírují všechno a kvalita se neztrácí, tak není důvod se tím trápit už vůbec. Oproti kopírování VHS se jedná o snazší kopírování a bez ztráty kvality a v počítači se pořád něco kopíruje a nikomu to nevadí a nikomu to do teď vlastně taky nevadilo, tak proč by se to mělo řešit teď najednou? Analogová generace vidí každou kopii jako něco, co by mělo být zpoplatněno a nedochází jim, že něco takového je v digitální době neprosaditelné, protože by muselo jít rozlišit, co se kopírovalo z vnitřní logiky počítačového světa a co už kopíroval vědomě nějaký člověk a to není vždycky snadné a zpětně je to prakticky nedokázatelné a platit nové kopie po defragmentaci disku nikdo nebude.

Jak z toho tedy ven? Několik obchodních modelů funguje a ještě víc jich bylo navrhnutých a evidentně uživatelům nevadí platit pokud to neznamená, že jsou na tom hůř než s pirátskou kopií, takže sledovat čtvrt hodiny reklamy před filmem, když platím, vůči sledování rovnou filmu, když neplatím, tak je celkem jasná volba pro většinu lidí. A jako největší problém považuju, že co jsem narazil, tak jenom NASA přišla na to, že používat torrenty pro sdílení velkých souborů je velmi dobrý nápad, jelikož to velmi uleví serveru, když si to lidi kopírují mezi sebou dál sami.

Je velmi smutnou pravdou, že spousta lidí nechápe dneska rozdíl mezi botou a DVDčkem z hlediska možností kopírování a ACTA ještě navíc chce všechno pirátské raději rovnou spálit a tím to asi všechno zachránit. Je potřeba najít někde tu středovou polohu a USA by mělo dojít že jejich Hollywoodské filmy jsou v podstatě jejich poslední kvalitní zbraní v Asii.

Autor: Martin Bezdíček | úterý 7.2.2012 7:33 | karma článku: 14.61 | přečteno: 543x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 256 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 220 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.13 | Přečteno: 628 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 905
Pražský ajťák, studující hnojárnu dálkově. Pravicový liberál podporující lidskou samostatnost a nezávislost na státu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...